fredag 7. januar 2011

Filipine

I julen spiser jeg alltid hasselnøtter. Vi har ikke nøtter hjemme grunnet ekstremallergi hos Sønn, men hos svigers har de alltid nøtter om jul. Og da knekker jeg. På julaften satt min svoger og knekket til meg, og inni ene skallet lå det to kjerner. Dermed ble vi enige om å spille Filipine.


Sakset fra Wikipedia:
"Filipine er et spill eller en selskapslek som man kan leke i julen, eller andre tider på året da det spises nøtter.

Dersom man finner to nøtter i samme skall, så spiser man den ene selv, og gir den andre til en venn som også vil spille filipine. Spillerne skal da, neste gang de treffes, eller neste morgen se hvem av de to som først husker å si ordet «filipine» til den andre. Den som sier ordet først, har vunnet, og kan ha krav på en gave eller premie fra den andre, i henhold til avtalt innsats.

Leken finnes i flere europeiske land. Den kom til Norge fra Tyskland via Frankrike og Danmark, og både i Norge og Sverige har den vært kjent siden tidlig på 1800-tallet."


Det magiske tidspunktet ble satt til nyttårsaften kl 18:00. Selvfølgelig husket ingen av oss det nyttårsaften kl 18:00, men påfølgende dag, da vi var hos svigers for å ønske godt nyttår, og jeg igjen satt og knekket nøtter, ble jeg påminnet den avtalen vi hadde. På spill sto ei flaske vin. Svoger er veldig flink på vin, og derfor visste jeg at jeg ville komme godt utav det om jeg vant. Jeg sendte derfor en tekstmelding med det magiske ordet, og noen dager seinere kom han innom med gevinsten.


Samtidig hadde han med seg en liten, hyggelig gave til sin bror;


kokeboka til Arve Serigstad, med personlig hilsen fra forfatter, samt fra God Morgen Norge-kokken Wenche (hva hun hadde med den boken å gjøre er jeg heller usikker på, men koselig uansett).


Jeg har funnet etpar retter der som ser ut til å gå rett hjem hos denne damen, og i kveld tenkte jeg vi kunne prøve ut en av forrettene i det minste. Jeg hadde allerede "reservert" ovnsbakt steinbit med pinjekjerner til hovedrett.

Valget falt på kamskjell på avocadokrem, toast og ørretrogn, hvilket var et meget godt valg!


Enkel og rask og lage, mos en avokado eller to med stavmikser, bland i saften av en halv sitron, 1 ss creme fraiche og litt kayennepepper. Steik etpar sjalottløk og bland inn i avokadokremen sammen med 1/2 ts balsamicoeddik. Toasten laget vi av foccacchia, frøs den ned i en halvtimes tid og skar så løvtynne skiver, som vi så steikte i usalta smør. Kamskjellene ble steikt i 1-2 min på hver side, litt ørretrogn på toppen, og vips: Ferdig.

Hovedretten var like nydelig som alltid. I dag hadde toppet vi den med smørsteikt spinat, som var et veldig bra tilbehør!


Vi hadde grabba med oss en boks Ben&Jerry's fra butikken til å ha til dessert, men aldri i livet om det er plass til noe mer i denne magen nå!

2 kommentarer:

  1. Alltid plass til litt Ben & Jerry......

    SvarSlett
  2. Filipine er kjempegøy! Liker ikke spise hasselnøtter, men veldig kjekt å knekke.
    Og for en flott premie, vi er kjibavigå og satser alltid flaxlodd, hehe.

    Ha en fin helg!

    SvarSlett