mandag 5. oktober 2015

Hummerfiske

Høsten er "min" årstid. For det første er det da det er sopp å finne i skogen, for det andre har vi hummerfiske. Nå er ikke jeg like delaktig i hummerfiske som i soppsanking, men jeg synes det er fryktelig spennende for det. Jeg sitter på terrassen med kikkerten og ser på de i familien som er ute i båt og trekker teiner, og selv om jeg ikke klarer å se ansiktene deres, kan jeg ofte se på kroppsspråket deres om det er noe gildt oppi teina. 

Hummerfisket starter alltid 1. oktober. Klokken 8 om morgenen kan første teina gå i vannet. Mann var på jobb i Kristiansand dagen før, og overnattet i leiligheten for å være klar, og på slaget 8 torsdag morgen gikk første teina uti. 

Vi kom ned såpass seint fredag ettermiddag at de kun fikk sjekket to teiner før det ble for mørkt. De inneholdt kun krabbe. Det var derfor en spent gjeng som sto opp lørdag morgen, og ut for å sjekke de resterende teinene. 

Første året vi var i Korshamn under hummerfiske, fikk vi ingenting. Vi hadde kun etpar teiner, og la vel egentlig ikke ned noen iherdig innsats i fangsten. Året etter hadde teinebeholdningen økt, og på første trekket fikk vi 6. Det var også det vi fikk det året. I fjor ble det mer alvor. Vi fisket opp makrell og saltet ned til for i forkant, og var veldig forberedt. Vi fikk to på første trekket, men antallet i samlekassen økte jevnt og trutt utover sesongen, og da sesongen var over 30. november, hadde vi 11. 

I år har vi fisket og saltet ned enda mer makrell. Rundt 200 kilo. Vi har også investert i kraftblokk, eller teinehaler, slik at guttene ikke skal slite seg helt ut når de sjekker teinene. 

Første ordentlige trekket ble altså gjort lørdagen. De fikk først en med rogn, så etpar teiner uten noenting i, før den første, godkjente ble tatt ombord i båten. Så kom en som var under minstemål, og to til med rogn, som alle måtte uti sjøen igjen. Deretter fire godkjente på rappen. I de to teinene som ble sjekket kvelden før. Gøy!Første trekket endte altså med 5 flotte hummer, som trygt ble lagt i samlekassen. Den tradisjonelle romjulshummeren er ihvertfall sikret!


Håper selvfølgelig på like god fangst på samtlige av de kommende trekkene, selv om det nok skal noe til! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar