I år, som i fjor, dro vi på vintur i september. Denne gang til Côtes du Rhône i Frankrike. Vi varmet opp med finfin helg i Oslo før oppmøte på flyplassen søndag formiddag. I år var vi 4 par som reiste sammen. Fallhøyden var stor, siden vi hadde en så utrolig flott tur til Alba i fjor, men vi hadde ikke trengt å bekymre oss. Turen i år svarte 100% til forventningene.
Vi fløy til Lyon og ble hentet i buss der og kjørt til hotellet i Tournon sur Rhône, som var utgangspunktet for turen.
Nabobyen Hérmitage lå bare en liten spasertur over Rhône fra der vi bodde, og var stedet for to av de tre vinsmakingene vi var på.
I Hérmitage ligger også sjokoladefabrikken Valrhona, og for en sjokoladeelsker som meg var det absolutt nødvendig med en tur innom der for å snope litt.
Fransk kjøkken er virkelig noe for seg selv, og selv om vi ikke fikk tak i verken escargots eller froskelår, fant vi foie gras, og da var lykken komplett for meg. Vi hadde flere fantastiske måltider som jeg kommer til å drømme om - lenge!
Og franske oster til vinen gjorde vinsmakingen komplett!
Vi fikk en tur med veterantoget "Train des Gorges" fra Ardèche, gjennom imponerende landskap,
og en bytur til Lyon. På 1500-tallet var det et ønske om å gjøre Frankrike mindre avhengig av importert silke fra Italia og Østen, og Lyon var et ideelt sted for utvikling av en egen silkeindustri. For å produsere silke trengs silkeormer som utelukkende spiser blader fra mulberrytrær, dermed ble mulberrytrær importert og plantet rundt hele Lyon. Hermès, blant andre, skal visstnok utelukkende bruke silke fra Lyon til sine silkeskjerf.
Vi fikk faktisk se silke kokonger / silkelarver på turen vår, noe som var veldig interessant.
Jeg fikk kjøpt meg en typisk "lyonsk" spesialitet med hjem: brioche aux pralines roses. Praslines roses er sukkerdekkede mandler med rosa, karamellisert overflate.
Dommen etter å ha smakt? Jeg hadde verken trengt å kjøpt denne - eller tatt den med hjem! Det var virkelig noe søtt kliss, og mesteparten av den havna i søppla, men kjekt å ha smakt.
Vinkofferten var selvfølgelig med på turen, og vi hadde med oss 8 flasker god vin hjem, nøye plukket ut fra vinsmakingene vi var på.
5 dagers tur inkludert all transport (fly/buss), 4 netter på hotell, 2 middager, 1 lunsj, 3 vinsmakinger, tur med både "vintog" og veterantog, bytur til Lyon, og passelig med egentid i det oppsatte programmet. 28 mann på turen + reiseleder, og for en fantastisk gjeng å være på tur med! Super stemning hele tiden. Vi hadde det knallkjekt.
Dersom jeg skal være litt kritisk, var nok kvaliteten på vinen vi fikk i fjor litt høyere enn i år, men det er bare uvesentlige detaljer egentlig.
Det blir garantert ny vintur til neste år, med samme turoperatør! Hvor turen går da, gjenstår imidlertid å se...
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar