Denne helgen har det blitt bedrevet matauk i fin skala. Vi er superheldige og har tilgang til masse matressurser i naturen rundt oss, og jeg elsker å utnytte meg av disse.
"Matauk er et begrep som brukes om høsting av matressurser man har i naturen rundt seg."
Lørdag morgen tok vi en tur på havet for å fiske makrell. Hovedsaklig bruker vi makrellen til hummerfiske, vi salter den ned i tønner i påvente av 1. oktober.
Både Mann og jeg er temmelig utålmodige når det kommer til fiske, så vi holdt ikke på så lenge, men vi fikk nå litt - ihvertfall nok til å dekke bunnen i ene tønna.
Deretter bar det ut i skogen for en liten sopptur. Etter halvannen time var vi tilbake, da med godt over 2 kilo sopp; mest kantareller men også litt rødgul piggsopp, blek piggsopp og flere forskjellige rørsopper. Det er det ikke ofte jeg finner noe særlig av, så følte meg superheldig!
Jeg sanker store mengder sopp gjennom hele høsten, og prøver stadig å finne nye måter å konservere de på. Jeg tørker en del, og jeg råfryser en del. Venninne har begynt å sylte kantareller, og det syntes jeg hørtes veldig interessant ut, så tenker jeg skal prøve det også i år. Syltet kantarell skal visstnok være utrolig godt på pizza, blant annet, så absolutt verdt å prøve.
- 3 deler vann
- 1,5 deler sukker
- 1 del eplesidereddik
Brukende etter minimum 2-4 uker og videre opp til år.
Det var ei som postet et bilde av noen flotte sylteglass i en soppgruppe jeg er med i, med lokk hun hadde fått kjøpt i Polen. Jeg har en kollega som p.t. er i Polen, og satte han på oppgaven med å finne disse lokkene og ta de med hjem til meg.
Han fant lokkene, som ble solgt i 20-pakninger - til 30 kroner pakken. En pakke av hver, takk:
Nå kan jeg forhåpentlig snart begynne å sylte, jeg må bare finne sylteglass som passer til lokkene først ...
Det er sikkert superkjekt å sylte når du har så fine og passende syltelokk! Og hvis ikke, kan jeg bruke dem på glass for oppbevaring av tørket sopp.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar